Ballarat House

Location
Ballarat, Victoria
Status
Completed
Photographer
Derek Swalwell

The site for the Ballarat House is set within a suburban golfing estate on the western fringe of Ballarat.  The house seeks to compose itself through the restraint of a few key gestures alongside the refined handling of an otherwise robust palette. 

One first encounters the refined folded steel gutter, and transitions along the entry deck as the project unfolds toward the rear of the site.  The wide entry hallway extends through the middle of the plan, timber conceals the utility spaces and pitches in height toward the living spaces - a welcoming and generous gesture given to the modest footprint of the house.  The ceiling continues to rake to the north and enhances the humble scale of the entry up into the generous living volume, whilst allowing sunlight deep into the concrete slab through winter. 

EAA Ballarat House 01
 
 
EAA Ballarat House 03
EAA Ballarat House 02
 

The material palette is controlled, cypress cladding extends from the external elevation along the length of the hallway wrapping the garage and utility space and acts as an orientation device. 

EAA Ballarat House 04
EAA Ballarat House 05
 
EAA Ballarat House 06
EAA Ballarat House 07
EAA Ballarat House 08

The plan was developed to allow a degree of internal flexibility, grouping the living spaces the clients required for daily life toward the rear of the site, taking advantage of the north sun and opening onto the back yard. 
 

EAA Ballarat House 09
EAA Ballarat House 10
EAA Ballarat House 11
EAA Ballarat House 12

Externally the robust blockwork on the east and west reflects the internal profile and are extruded past the north and south face of the building, providing depth and articulation to these facades. 

EAA Ballarat House 13

The timber beams set the discipline of the structural grid, and gently extend to a taper at both ends to externally express themselves and provide continuity and clarity to the simple overall pitch of the project. 

Offset against the heavy blade walls, the roof canopy is simple and refined as it tapers to a point, and allows the folded steel gutter to cut a sharp silhouette against the undulating roof forms of the adjoining buildings. 

 
HouseJeremy Anderson